Riport a kineziológiáról
Gál Évával az 
ELLE MAGAZINBAN

Elle Magazin riport Gál Évával - Kineziológia

.

Gyerekjóga könyv

A gyerek jóga könyvből már csak pár darab elérhető!
Ha szeretnél belőle, akkor keress a +36 30 366 1318-as telefonszámon!Több mint 20 éve jógázom. Ezalatt fokozatosan megváltozott az életem. Kinyílt előttem rengeteg új lehetőség. Valószínűleg nem a világ változott meg, hanem a látásmód, ahogyan szemlélni tudom a jelenségeket. Hálás vagyok a tanáraimnak, aki elvezettek idáig.

Egy délután unokámmal és a kis barátnőjével jógázást játszottunk. Hamar észrevettük, hogy ki miben ügyes, és kinek melyik testrésze nem akar engedelmeskedni. Unokám nagyon hajlékony, de a karja nem bírja megtartani a testét sokáig bizonyos pózokban. A kis barátnőjének erős karja van, és a dereka nem hajlik úgy, ahogyan szeretné. Ezt látva döntöttem: bementem az iskolába, és felajánlottam, hogy jógára tanítom a vállalkozó gyerekeket.

Mindnyájan nagyon szeretjük a jógaórákat. Engem elbűvöl a gyerekek ártatlansága, frissessége, hihetetlenül gyors felfogóképessége, és az a tény, hogy ha egy ászanát megtanultak az újabbak elsajátítására inspirálja őket. Ők pedig valami nagyon újat kapnak a jógaórákon: önbizalmat, koncentrált figyelmet, csendet, békét, pihenést.

 

 

A könyv megírására meg az sarkallt, hogy körül vagyok véve tehetséges családtagokkal, és elhatároztam, hogy fellelkesítem őket, hogy alkossunk meg együtt egy kézikönyvet a szülőknek gyerekeknek, hogy együtt ismerjék meg a jóga áldásos hatásait. A fiam, Karádi Róbert tehetséges fotós, ő készítette a gyerekfotókat. Az unokaöcsémet, Varró Danit, a neves költőt és műfordítót megihlették a lurkók, és jobbnál jobb rigmusokkal állt elő a könyv születése közben. Másik unokaöcsém Szentesi Csaba festőművész, és nagy élvezettel festegette meg a jógapozíciók névadóit, és segített hozzá mindannyiunkat felfedezni kapcsolatukat a természettel, a környezetünkkel. Végül de nem utolsósorban unokám, Zozó az egyik tehetséges jógázó.

 


A könyvbemutatókon a szülők élvezettel figyelték a gyerekek lelkesedését, és sokan döntöttek úgy, hogy rendszeresen együtt fognak jógázni a kisgyerekeikkel. Azóta sok családban már meghonosodott a közös jógázás. Ízelítőül nézzünk meg néhány példát arról, hogyan segíti a jóga a meglévő képességeink megőrzését a felnőtt korunkra.

 

 

A gyerekek még

 

A felnőttek már

 

Hogyan segíti a jóga a megőrzést, fenntartást, javítást

A hasukba lélegeznek, és a rekesziom zmozgatásával masszírozzák a hasüreg szerveit, segítve az anyagcsere folyamatát, és elegendő oxigént és energiát juttatnak a szervezetükbe. Egyenes gerinccel közlekednek, így a mellkasuk szabad, és a tüdő felső részébe is áramlik a levegő

 

Elfelejtik a hasi légzést és (főleg a nők) a légzéshez a tüdő felső részének egy kis szakaszát használják, és kevés oxigént és pránát juttatnak a szervezetbe, a tüdő hörgőcskék nagy része nem vesz részt a légzésben. Görbítik a hátukat, a vállaik előreesnek, a tüdő felső szakasza szűkül, a lélegzés nehézzé válik. Csak pihegnek.

 

Különféle jógapózokban megőrizhetjük, vagy újratanulhatjuk a hasi légzést, mivel, ha a pózban a mellkas összeszorul, kénytelenek vagyunk a rekeszizmunkat lefelé nyomni, és a hasi légzést alkalmazni. Így tudatosíthatjuk az előnyeit és megőrizhetjük ezt a képességet felnőttként is. Egyes ászanák a tüdő felső szakaszának a tágítását segítik (ld.Tevepóz)

képesek elmélyültségre, figyelmük összpontosítására

 

Figyelmüket sokfelé irányítják, majd kifáradnak, és szétszórttá, figyelmetlenné válnak

 

Az ászanák kitartása közben összpontosítás és a figyelem irányítása szükséges. Ha ez beidegződik, kialakul az "egyhegyű" gondolkodás, a figyelmetlenség vagy szétszórtság nem következik be, vagy ha már jelen van, helyrehozható.

Természetes módon váltogatják az aktivitást a pihenéssel

 

A környezeti hatások következtében a mindennapjaikat az aktivitás dominálja, és csak nehezen veszik észre, hogy pihenésre is szükségük van

 

A jógával tudatosodik az un. erőfeszítés-lazítás ciklikusságának a jótékony hatása az életünkre, és a kimerülés megelőzhető

Szoros kapcsolatot tartanak fenn a természet lényeivel, és rengeteg energiát képesek felvenni a környezetből.

 

figyelmük elfordul a természettől, az energia utánpótlástól elvágják magukat, elszakadnak, és a saját elemeiket használják, merítik le.

 

Az ászanák segítségével a hétköznapokban is energikusabbnak érezzük magunkat, feltölthetjük az elemeinket.

 

Hogyan használhatjuk a könyvet?

Ha lelkes szülő vagy, ki együtt szeretnél jógázni a gyerekeddel, akkor csak fusd át a szöveget, hogy tudd, miről is szólnak az ászanák, és már kezdhetitek is a játékos közös jógázást. Jó, ha felolvasod a Varró Dani versikét, míg a lurkó az ászanában van, ez kitartásra fogja ösztönzni.

 

Ha kisgyerek vagy és még nem tudsz olvasni, akkor egyedül is használhatod a könyvet, öltözz kényelmes ruhába, helyezkedj el a szőnyegen, tedd magad elé a könyvet, és utánozd a képen lévő lányokat. Jó, ha megkéred a szüleidet, hogy amíg kitartod az ászanákat, addig olvassák fel neked a versikéket, és csak akkor jössz ki lassan a mozdulatból, amikor a versike befejeződött.

 

Ha kisgyerek vagy és már tudsz olvasni, akkor olvasd el gyakorlatok leírását, hogy jól értsd, hogy mit kell tenned, nézd meg a trükköket is, hogy még izgalmasabb legyen a gyakorlás. Jó, ha megtanulod a versikéket, és magadban elmondod őket, és csak akkor hagyod abba a pózok kitartását, amikor a versike végére értél.

 

 

Jó Jógázást!

 

Kíváncsi vagy, hogyan
forog az életed kereke?

Akkor ......... kattin!

 

 

Jelentkezem


Örülök, hogy rátaláltam erre a honlapra, s már nagyon várom, hogy visszajelzést kapjak a jelentkezésemre.


Neved:*

Kérlek töltsd ki helyesen a mezőt!

E-mail címed:*

Kérlek töltsd ki helyesen a mezőt!

Mire jelentkezel:Invalid Input

Megjegyzés:

Invalid InputKérlek jelöld be a négyzetet!